Tags

, , , ,

Dispariţia unui om puternic strînge controversele la priveghi. La 89 de ani, Juan Antonio Samaranch a murit, lăsînd în urma sa legenda CIO şi contestările celor care cred, nu fără temei, că domnia de două decenii a înălţat olimpismul la nivel de putere planetară, cu toate bisectoarele oculte ale unei astfel de construcţii.

Spaniolul a făcut pentru sport ceea ce a făcut Pavarotti pentru muzica de operă. A coborît olimpismul în stradă, din Moscova în Accra, l-a universalizat şi, ei, da!, l-a globalizat.

Burger Olimpismul, dacă vreţi, şi-a pierdut din nobleţe şi a conturat proporţiile unui imperiu virtual, cel mai mare stat neoficial al lumii, clădit pe iluzia că niciodată două ţări care au restaurante McDonald’s nu şi-au declarat război una alteia. Iar prăvăliile McDonald’s au ajuns prezenţe care te trăsnesc cu mirosul lor în satele olimpice ale sportivilor.
Samaranch a datorat ceva României. Alexandru Şiperco, românul care a durat vreme de 43 de ani în cercul Nemuritorilor CIO, l-a susţinut pe spaniolul palid şi tras la faţă încă de la alegerea acestuia în 1980. După aceea, Ion Ţiriac a avut o relaţie specială cu Samaranch, dar, din păcate în primul rînd pentru Andreea Răducan, puterea preşedintelui CIO era diminuată în momentul scandalului de dopaj care a dus la pierderea medaliei de aur.

Un observator atent ar spune că România n-a beneficiat niciodată, în nici o cauză litigioasă, de influenţa prietenului său depărtat. Dovadă că nici un compatriot n-a mai ajuns membru CIO, după moartea lui Şiperco.

Tocmai de aceea, pentru că nu îi datorăm fostului lider CIO decît o relaţie cordială cu o ţară totuşi mică, dar care n-a boicotat Los Angeles ‘84 şi s-a clasat decenii la rînd în TOP 10 forţe olimpice, avem libertatea de a-i adresa o ultimă reverenţă celui care a crezut, pînă la capătul resurselor sale umane, că sportul poate pansa rănile lumii moderne. Samaranch, ceva din România te salută!

* acest articol scris de catalin tolontan a fost publicat in ziarul gazeta sporturilor din data de 22.04.2010

Advertisements