Tags

, , , , , ,

Pe vremuri, exista un corespondent al revistei Cinema la Hollywood, Ray Arco, care se fotografia alături de vedetele cinematografiei mondiale în timp ce acestea răsfoiau respectiva publicaţie. Văzând imaginile, aveai senzaţia că DeNiro e teribil de interesat de ultimul rol de inginer cu repartiţie la ţară al lui Emil Hossu sau că Nick Nolte de-abia aşteaptă veşti despre Aurel Giurumia, ceea ce, evident, era fals.

Poza alături de o vedetă e o mică minciună autorizată, o scurtă căsătorie din interes. Doi oameni privind ţeapăn spre obiectiv. Unul e celebru, celălalt nu. Anonimul are o mişcare timidă, însă nedusă până la capăt, de a-l cuprinde pe celălalt pe după umeri. Al doilea mai are două secunde de politeţe din raţia de cinci pe care şi-o alocă pentru fiecare solicitant. Vedeta dă dovadă de amabilitate la normă în scopuri de imagine, celălalt agoniseşte dovezi pentru CV. „Iată-mă pe mine şi pe Bănel Nicoliţă în faţa autocarului Stelei. I-am spus «Baftă!», mi-a zis «Merci». Am rămas prieteni pe viaţă”. Sau „Aici sunt cu Dalai Lama pe aeroportul din Hong Kong. Ne-am simţit minunat în cele trei secunde în care ne-am imortalizat în faţa toaletei”.

În general, fotografia realizată de către un amator fie surprinde un moment intim, de familie, fie consfinţeşte vizitarea unui obiectiv turistic. În prima situaţie, trupurile sunt relaxate, se caută şi se sprijină unul pe celălalt, într-o atmosferă caldă, în cea de-a doua, solicitantul trăieşte doar emoţia unei posesii vremelnice. Tocmai aici se află nepotrivirea pe care ochiul o demască imediat: vedeta e un pisc cucerit care ar trebui să se transforme, pentru o clipă, într-un prieten. Lucru imposibil: puţine lucruri respiră atâta distanţare ca o apropiere forţată. Doi oameni care stau alături ca două uluci în gard nu pot fi decât totalmente străini.

Mulţi se simt împliniţi de asemenea momente. „A trăit 87 de ani şi a cunoscut mulţi oameni celebri. În 1982, l-a întâlnit pe Marius Ţeicu (dreapta) în gara din Bârlad”. Iată un model de necrolog, cu poză ovală în doi, care ar putea da sens unei vieţi pline de întâlniri de-o clipă.

* acest articol, scris de adrian georgescu, a fost publicat pe www.adriangeorgescu.ro si in ziarul adevarul din data de 25.04.2010

Advertisements