Tags

,

Deunăzi, unul dintre cei mai cunoscuţi formatori de jurnalişti, pe numele său David Randall, vorbea unei săli pline într-un orăşel de lîngă Roma. Hotnews a descris scena. “Şi cum e cu jurnalismul cetăţenesc?” a fost întrebat el din sală. Jurnalismul cetăţenesc reprezintă avalanşa de relatări, fotografii şi filmuleţe pe care oamenii le postează pe siteuri şi bloguri. “E foarte util, dar are limitele sale clare”, a  zis Randall. Şi a adăugat: “Cîţi dintre voi vreţi să mergeţi la un cetăţean-dentist? Hai, ridicaţi degetele!”. Mîinile au rămas jos.

Asta se întîmplă de ani de zile la Steaua. Profesiile dispar, şterse din camerele clubului şi de pe banca de rezerve de către capriciile patronului. Gazeta publică azi o similitudine frapantă între dezastrul din cele trei afaceri ale lui Becali, Arcom construcţii, Avicola Iaşi şi Fabrica de Armament Drăgăşani, şi decăderea Stelei.

El a folosit aceeaşi reţetă: a cumpărat ceva la care nu se pricepea, n-a avut încredere în nimeni, şi-a numit rudele în funcţii de conducere şi a ajuns să piardă pînă în buza falimentului, băgîndu-şi propriii bani ca să ţină afacerile pe perfuzii. La Arcom, de pildă, cifra de afaceri a scăzut de la 45 de milioane de euro pe an la 10 milioane. La Steaua, ultimul an pe profit a fost  2006, cînd clubul era condus de MM şi de Olăroiu. Apoi, pierderi.

Pentru că a intervenit managementul tribal al lui Becali, care dă aceleaşi rezultate fie că e vorba de construcţii, ouă, muniţie sau fotbal. O singură îngrijorare. Fotbalul nu e o dramă, dar să nu ajungă în mîna soldaţilor români muniţie cartuşele de mitralieră produse de imaginaţia lui Gigi la Drăgăşani!

* acest articol, scris de Cătălin Tolontan, a fost publicat în ziarul “Gazeta sporturilor” din data de 28.04.2010

Advertisements