Tags

, , , , , , ,

Trei cetăţeni francezi de vîrste cuprinse între 22 şi 30 de ani au intrat în centrul dezbaterii naţionale înainte de a intra, poate, la închisoare

Frank Ribery, Karim Benzema şi Sidney Govou sînt cele mai noi ţinte ale predicii despre depravare fotbalistică. Un canal de televiziune (TF2) a reuşit chiar să seminarizeze savant chestiunea, convocînd aceeaşi distribuţie cugetător-ilustră cu care abordează de regulă chestiuni ca: globalizarea cea feroce, gheţarii tot mai mici sau Obama Izbăvitorul. Predica plenară aruncată în direcţia celor trei are două feţe şi despre ele ar trebui vorbit în mod egal. Nu selectiv şi în nici un caz ipocrit.

Prima parte e în regulă. Adică descrie o mare neregulă. Într-adevăr, cei trei s-au culcat pe bani mari (3000 de euro şedinţa) cu o prostituată minoră. Vinovăţia e probată şi încadrarea legală nu va fi o problemă dacă justiţia are cu adevărat autonomie în faţa fotbalului. Dar Franţa e deja calificată la Mondiale (după un furt muncit din greu, de mai multe rînduri de superoficiali). Prezenţa celor trei în naţională va fi aproape sigur declarată, ca apa cea mai pură, d’interet public. Însă, asta nu poate schimba nimic. Cei trei rămîn vinovaţi şi detestabili chiar dacă justiţia va reuşi în timpul rămas pînă la Mondiale să se înece într-un pahar de Perrier. Pînă aici predica e întemeiată.

Partea a doua e discutabilă, în primul rînd pentru că e cît se poate de nediscutată. Cei ce acuză şi folosesc detunător prima parte a predicii nu spun nimic despre partea care îi face dacă nu complici, atunci măcar simpatizanţi. Căci Ribery, Benzema şi Govou, alături de zecile de mii de colegi de salariu, glorie şi desfrîu din diviziile Vestului şi Estului nu sînt chiar de capul lor scandaloşi. Ce e oare de aşteptat de la un puşti transformat peste noapte în idol şi mitraliat din toate părţile cu bani? Investiţia publică în nebunia celor trei e veche şi masivă. Supraevaluarea dementă a fotbalului a produs efecte. Iar efectele economice sînt nimic pe lîngă debusolarea totală care topeşte un puşti talentat.

O privire mai atentă asupra obiectului delict duce povestea mai departe. Zahia Dehar, prostituata minoră de lux pe care au frecventat-o mai multe loturi reunite, nu e culeasă de sub pod. Dimpotrivă, domnişoara populează show-uri tv, mizînd pe “înaintare” şi are o carieră media robustă. Cineva dintre cei ce promovează dreptul la entertainment descătuşat ar trebui să se simtă un pic vinovat. Prostituata frecventată de les bleus a fost mai întîi a publicului.

* acest articol, scris de Traian Ungureanu, a fost publicat in ziarul “Gazeta sporturilor” din data de 29.04.2010

Advertisements