Tags

, ,

E cazul cel mai debusolant, în faţa căruia sociologii şi-ar arde diplomele, iar psihologii ar începe să vorbească singuri.

La Craiova se poate întâmpla orice. Patronul să fie răpit de extratereştri şi complimentat până spune secretul colăceilor cu susan. În timpul unei declaraţii televizate, respectivul să-şi scoată ochelarii de soare pentru a-i lustrui grijuliu, iar sub aceştia să se afle alţi ochelari de soare. Să mute oraşul Drobeta Turnu Severin la Craiova, lăsându-şi echipa să joace în praf, doar aşa, de-al naibii. Mă aştept ca jucătorii să apară toţi pe gazon în şlapi şi costume de baie din anii ‘70, din acelea lărguţe şi cu medalie la brâu, aşezându-se la plajă pe gazon, şi chiar şi în aceste condiţii să scoată un punct.

Îmi amintesc de un fost mare jucător al Ştiinţei care avea trei brăduleţi plăcut mirositori, din aceia extrem de ieftini, atârnaţi de maneta semnalizatorului din limuzina sa de 300.000 de euro. Mi-l amintesc pe Deşu, coleg de armată cu o uluitoare asemănare din punct de vedere fizic cu patronul craiovean, ciuca bătăilor într-un dormitor de 120 de oameni. Accepta resemnat orice farsă de cazarmă, de la coaserea pantalonilor până la legarea de pat, dar scotea baioneta din teacă la orice glumă despre Universitatea Craiova. Compusă din toate aceste întâmplări şi oameni, echipa nu poate fi decât eternă precum CD-ul de la oglinda retrovizoare sau ca peştele de sticlă, care, de la apariţia televizoarelor cu plasmă şi a monitoarelor LCD, înoată prin biblioteci alături de cărţile vândute odată cu ziarul.

“Tot ce e mare e de neînţeles” zice o vorbă, însă şi ce e mititel poate purta căciuliţa alb-albastră cu cozoroc a geniului. Mutarea la Turnu Severin este poate doar pasul întâi al unui plan diabolic: începerea unui lung turneu prin ţară în căutare de fani adoptivi. Dacă e aşa, metoda va avea mare succes, vă spun. Să ţii cu Craiova e o durere plăcută, un sport extrem al sentimentelor, ca şi cum ţi-ai pune inima pe tocător şi ai da la ea ca la şniţel. Cunosc oameni care suferă de această dependenţă, în principiu inşi serioşi şi echilibraţi, cu care discuţi raţional până în momentul în care Ştiinţa înscrie şi-i vezi imediat căţăraţi pe masă, cu părul vâlvoi, ochii holbaţi şi cravata lărgită la gât, rotindu-şi haina deasupra capului, ca naufragiatul la vederea unui transatlantic.

În fond, sunt oamenii cei mai de înţeles din lume. Un gol al Craiovei e o bucurie scurtă, care trebuie trăită rapid şi intens, până la venirea duşului rece.

* acest articol, scris de Adrian Georgescu, a fost publicat in “Gazeta sporturilor” din data de 18.05. 2010 si pe blogul lui Adi.

Advertisements