Tags

, , , ,

Nu există ceva comparabil cu faptul divers. În România sunt aşezate în matca aceasta, în chip nedrept, şi insurecţiile din Africa şi atentatele din Orientul Mijlociu, peste care trecem mereu cu lejeritate şi cu resemnare. Peste tot, în metrouri, în cafenele, oamenii citesc ştirile acestea, uneori se minunează, câteodată oftează, dar întotdeauna merg mai departe, spre ultimele pagini.

Ca să fim sinceri, totul e aici. Şi sublimul, şi grotescul, şi hazardul, şi pisicile care scapă de stres prin intensive şedinţe de acupunctură, şi vestitele sondaje efectuate în rândul tinerilor americani care „scot la iveală” solida incultură generală, şi excentricii colecţionari ai lumii (un sucevean are cinci Dacii 1300!), şi gusturile culinare extreme, şi ologii cu abilităţi uimitoare.

Aflu, totodată, că s-a scos la licitaţie un closet care i-a aparţinut lui John Lennon. Fosta budă a cântăreţului e albă, cu puţin albastru. A fost păstrată patru decenii de cel care îi repara instalaţiile sanitare lui Lennon. Acum, şi cu criza aceasta, ştiţi cum e… Dacă vă interesează, preţul de pornire este de doar 1.000 de lire sterline.

Colecţionez ziare, decupez ştirile cele mai mici, le port cu mine, în minte şi, nu rareori, în inimă. E ruşinos, e demodat, e deplasat? Admit: am tresărit auzind de familia aceea de pensionari englezi (Barbara şi John Long) cărora abia le-a înflorit cactusul pe care îl îngrijeau de mai bine de jumătate de veac. Acum câteva zile, în „New York Times”, anii ’50 erau rezumaţi la câteva cuvinte, dar ce cuvinte! „Anii ’50, cu pipele lor, cu vestele lor de lână…”. Iată că anii ’50 au născut şi acest cactus care a început să se înalţe miraculos spre cer abia în 2010. Acum măsoară peste doi metri şi a dat nişte splendide flori galbene. O minunăţie.

Altceva, şi mai important, şi mai emoţionant s-a întâmplat recent tot în Marea Britanie, mai exact în Bristol. Megan (20 de ani) şi Steven (22 de ani) se iubeau, plănuiau să se căsătorească şi, desigur, să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi. Fiind într-o prea adevărată tragedie postmodernă, au urcat pe acoperişul unui depozit cu gândul să-l acopere cu graffiti. Steven a alunecat, a murit zdrobit de asfalt. Neputând trăi fără el, Megan s-a spânzurat, într-un parc din oraş.

Între timp, la Verona, un român a fost arestat fiindcă a scris cu o cariocă pe casa Julietei din poveste. Va fi amendat cu până la 10.000 de euro pentru un hazardat „Ioana+Ciprian”, aşezat, de ce să nu spunem, lângă un „Iri+Andreea”.

* Acest articol a aparut, intr-o forma mutilata, si in “Adevarul” din 29.08.2010

Advertisements