Tags

, , ,

Cimitirul Ghencea a fost luat cu asalt de zeci de nostalgici ieri, 26 ianuarie, când dictatorul Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 93 de ani. A fost prima „aniversare“ a dictatorului în noul mormânt din Ghencea Civil, unde îşi doarme somnul de veci alături de Elena, tovarăşa sa de muncă, de viaţă şi de moarte.

Gerul siberian care a pus stăpânire pe Capitală n-a reuşit să tempereze cu niciun chip elanul aşa-numiţilor nostalgici comunişti. Nici nu trecuse bine de ora 9.00, că tovarăşul Radu Angheluţă, cunoscut pentru poeziile pe care le recită an de an la mormântul dictatorului, îşi şi făcea planurile pe aleea principală a Cimitirului Ghencea.

„Gata, acuma trebuie să apară şi Căpriţă de la Târgu-Jiu şi facem frumos. Vine cu trenu în fiecare an, n-are cum să lipsească”, îşi făcea curaj Angheluţă, aruncându-şi ochii în stânga şi-n dreapta ca să vadă ce televiziuni au mai venit. N-a apucat să le facă inventarul, că unul din alaiul său a şi anunţat, bucurându-se ca un copil: „Uite-l pe Căpriţă! Vine, Căpriţă! Vine!”. 

MUCOŞII ÎN MAŞINI DE LUX

Cu parpalacul descheiat la toţi nasturii şi cu o geantă uriaşă petrecută pe după gât, ca fotbaliştii care pleacă în cantonament, Căpriţă a descins cu o vivacitate uimitoare pentru un om care tocmai sosise cu trenul de la Târgu-Jiu. Nici n-a apucat să le strângă mâna celorlalţi tovarăşi că a şi apărut prima reporteriţă dornică de exclusivităţi. „Ohoooo, Kanal D!”, s-a bucurat Căpriţă.

După primul interviu, Căpriţă a lăsat geanta jos, şi-a schimbat căciula neagră de miel cu una brumărie şi mai puţin tocită, după care a apucat portavocea şi s-a cocoţat pe mormântul soţilor Ceauşescu. Până şi-a dres el vocea, Angheluţă a şi ţinut un discurs, focalizat insistent de o grămadă compactă de cameramani.

„S-a zis că va curge lapte şi miere, dar ne-am trezit cu uzinele şi băncile vândute, demolate. Vezi nişte mucoşi în maşini de lux, se plimbă peste hotare şi nu poţi să înţelegi cum a fost posibil. Ţara e în sapă de lemn, ne-au nenorocit”, a conchis Angheluţă.

Căpriţă cere cuvântul şi anunţă că el şi ceilalţi din alaiul său reprezintă partidul Uniunea Comuniştilor Români. Scoate un teanc de ziare dintr-un dosar de pe a cărui copertă zâmbeşte călduros o păpuşă Barbie şi zbiară în portavoce:

„Prezentăm în exclusivitate la televiziunea Kanal D Bucureşti, Antena 1 Bucureşti, Antena 3 Bucureşti, Realitatea Bucureşti, precum şi alte televiziuni inclusiv Prima şi probabil TVR 1 Bucureşti. În exclusivitate la aceste televiziuni ultimul număr din «Scînteia» care nu s-a mai dat la populaţie. Vă rog să filmaţi. E diferenţă între scris, e tipărită cu litere mai mititele că s-a ştiut că pică partidul. Mai departe ziarul «Naţional» în care apare Romeo Beja şi cu mine la închisoare la Rahova, la Miron Cozma”. Cameramanii filmează pagina de ziar, în josul căreia se lăfăie un titlu scris cu litere uriaşe: „O nouă modă: Sexul în trei”.

CARNETUL DE PARTID, ÎNMÂNAT PESTE MORMÂNT

În spatele cameramanilor, câţiva bătrânei mai puţini dornici de publicitate asistă ca la un spectacol şi mai aruncă din când în când: „Băsescu e un criminal, ne-a nenorocit” şi „Ceauşescu – PCR, stima noastră unde e?”.

Cam acesta este, de fapt, tabloul real al celebrelor manifestaţii de la mormântul Ceauşeştilor: câţiva domni care, în lipsa unui control psihiatric, trăiesc cu iluzia că sunt băgaţi în seamă de televiziuni şi o mână de oameni veniţi să caşte gura şi să spună că acum e mai rău decât înainte, suntem vai de mămica noastră care plânge pe drum.

După discursurile delirante, în care Căpriţă a prezentat televiziunilor inclusiv un certificat de bună apreciere a serviciului militar şi un afiş cu Elena Băsescu faţă de care şi-a făcut publică admiraţia, şi-a făcut apariţia Daniel Dediu, care s-a recomandat drept preşedinte al Uniunii Comuniştilor Români. Acesta a depus o coroană din flori de plastic şi a aşezat pe placa de marmură a mormântului un casetofon chinezesc cu baterii din care au răsunat acordurile unor ode comuniste.

A propus şi un moment de reculegere, după care a încercat să vorbească asistenţei, dar a eşuat lamentabil din cauza vocii mult prea slăbite şi a dres-o cu un „are cuvântul tovarăşul Angheluţă”. Luat pe nepregătite, Angheluţă a recitit discursul penibil pe care îl mai dăduse publicităţii nu cu mult timp înainte.

În finalul manifestaţiei a apărut şi o delegaţie din partea Noului Partid Comunist Român, condusă de însuşi preşedintele Petre Ignatencu. Acesta a depus o coroană din flori naturale pe mormântul soţilor Ceauşescu şi a ţinut un scurt, dar incoerent discurs. A invitat apoi asistenţa să aplaude călduros (era şi frig rău, ce-i drept) acceptarea în partidul pe care îl conduce a doi adolescenţi, o fată şi un băiat, cărora le-a înmânat carnetele de partid peste mormântul cuplului dictatorial.

În acelaşi timp, pe o foaie ruptă ­dintr-un caiet de matematică, Căpriţă strângea adeziuni pentru partidul său şi chiar reuşise să convingă doi oameni care cu greu au fost capabili să-şi pronunţe numele. Căpriţă a aşezat foaia chiar pe un colţ de mormânt, buchisind plin de entuziasm şi absolut convins că noua eră comunistă din România nu se poate naşte decât pe placa de marmură sub care îşi dorm somnul de veci Nicolae şi Elena Ceauşescu.

“Trăiam bine pe vremea lui Ceauşescu, nici în burtă la mama n-am dus-o aşa de bine! Acuma hoţii îşi fac palate, iar noi nu mai putem să facem nici un coteţ de găini.”
Sexagenar nostalgic
la mormântul soţilor
Ceauşescu

* Mihai Voinea, Adevărul, 27.01.2011

 

Advertisements