Tags

, ,

Pe Becali imi vine greu sa- l laud. Am scris nu demult ca “s-ar fi simtit minunat in Evul Mediu intunecat.
 

Latifundiar, bantuit de accese de marinimie si de crize egocentrice, avid de recunoastere publica, dependent de adoratia multimilor, pare un caz tipic de <> intarziat, vesnic in cautare de vasali”.

I-am acuzat grosolania din vocabularul limitat, primitivismul, xenofobia si ultranationalismul gaunos. Dar totusi, machidonul are un har, dincolo de orice dubiu.

Omul are noroc de parale. Cand s-a aventurat in afaceri, bogatanul de azi nu era chiar asa naiv cum vrea sa isi aminteasca acum. Un obisnuit al strainilor pripasiti prin Capitala, tanarul de atunci, cu iaurt si branza la purtator, stia sa miroasa canalul pe unde curg gologanii verzi. Si totusi, hazardul a avut rolul sau urias in viata lui Gigi. Cand si-a pus in minte sa faca o ferma de oi, s-a trezit ca terenul in care investise valoreaza “peste noapte” de o mie de ori mai mult. Istoria e arhicunoscuta pentru oricine a zabovit vreodata mai mult de cinci minute pe OTV.

Si in fotbal, Becali are o stea norocoasa. L-a vandut pe Ogararu la Ajax pentru o suma cu care acopera costisitoarele recompense pentru adversarii adversarilor Stelei la titlu. Si benzina de la Maybach pentru cursele nebune dupa autocarele acestora. A gandit scurt si sanatos.

A facut performanta urmand o logica simpla, fructul creierului setat intr-un sistem binar de valori, unde nu exista decat alb sau negru, fara urma de nuante. Investititii babane in baieti de caracter, vinzi putin si doar pe bani multi. Nu pare, dar Becali nu e plin doar de bani, ci si de cerebralitate.

Desi puternic romantata de Gigi insusi, povestea ciobanului devenit multimilionar in dolari are aroma de Hollywood. Becali incanta sau amuza cu momentele cand abandoneaza realitatea coltoasa pentru un taram idealizat spiritual. Se autoproiecteaza pe ecranul giant din mintea sa, rodnica in hiperbole, drept un vizionar, un ales, un “trimis special”, coborat din sferele cerului pentru a salva Romania.

Politic, mesajul sau nu este unul de dreapta cum ii susura in urechi consilierii rasplatiti regeste. Nici macar de stanga, cum s-ar putea deduce din mostrele de umanitate ad-hoc revarsate peste satenii din Rast sau Vulturu. Gigi Becali are un singur lucru de transmis, pariaza totul pe o singura carte: cea mesianica. El este adevarul, calea si viata pentru mioritici.

In orizontul becalian alta solutie nu se intrezareste, caci altfel, latifundiarul s-ar sacrifica pe rugul iubirii de neam. Se aliaza cu Sfantul Duh din sinceritate. Si tocmai pentru ca e un pariu de totul sau nimic, tandemul Becali-Divinitate atrage ca un magnet votantii depresivi, ravasiti de dezamagirile unei clase politice degradate de la an la an. Sa ne rugam.

EVZ, 24.06.2006

Advertisements