Tags

, , , , , , ,

Arbitrajele de la acest Mondial au aratat din nou fata murdara a globalizarii. Proiectati de prin cine stie ce atol uitat de lume pe prima scena a fotbalului, arbitrii scosi din joben de Blatter au reactii dintre cele mai ciudate.

Unii sunt loviti de sindromul: “ma da la televizor peste tot”, genul de asistenti care isi trec preocupati mana prin podoaba capilara la fiecare faza in care sunt in prim plan. Dupa care arunca o privire grabita pe monitoarele gigantice unde se dau reluarile. Mai au putin si exclama: “Sunt chiar eu, Celestin Ntagungira din Rwanda! Da, insusi Aboudou Aderodjou din Benin!”

Altii, se infoaie in pene precum mexicanul Archundia. A facut istorie: i-a dat galben lui Zizou trimitand finalul carierei francezului la mana si picioarele togolezilor. Ce daca mingea catapultata din teasta lui Vieira s-a lafait in poarta la o faza care nu i-ar fi pus probleme nici lui Savaniu, numele lui Archundia ramane in memoria colectiva. A calcat cu succes pe urmele “bovinei nedumerite” Byron Moreno sau Bakhramov, tusierul azer intrat in legenda dupa ce a “adus” Angliei singurul titlu mondial validand un gol discutabil in 1966.

Mai sunt si “oameni negri” care, intamplator, gresesc taman in favoarea intereselor FIFA. De pilda, de dragul africanilor. Cum a “patit” Markus Merk, care a prezentat o mostra splendida de fluierat pe gustul sefului Sepp, la Ghana- SUA.

Cea mai bizara categorie de “cavaleri” este aceea a “gloriosului” Graham Poll, arbitru din topul topului, una dintre variantele pentru finala Cupei Mondiale!

Nefericite alternative la patimile lui Ionica Serea, la mama-sa care-l crede slujbasul lui Netoiu si la nevasta circumspecta cand vine vorba despre onestitatea barbatului pe gazon…

Mamele arbitrilor-gafeuri sunt de compatimit. Le e rezervat rolul celor mai injurate inocente de la Mondial. Una e sa iti pui in cap niscaiva stelisti ori “caini”, si alta popoare intregi. Deh, globalizarea…

*EVZ, 23.06.2011

Advertisements